Toegevoegd: 29 maart 2021

Bespreker: Menno Keppel

Type: Dehler 37 CWS

Bouwjaar: 1990

Jaren in bezit: 6

Reden van aanschaf:
Naar 43 jaar zeilen met houten Waarschepen (Kwartton en 900) heb ik de 900 door een brand in de winterstalling verloren. Maar het kon niet zonder watersport en Nederland… Maar het mocht niet meer een week werk met schuren en verven worden… dus polyester. Een goede zeiler en een mooie lijn was de eerste keus. En eigenlijk 9 tot 10 m lengte. Dehler zat er altijd in het hoofd, maar nooit op een Dehler hebben kunnen kijken. Het eerste schip was een 37 CWS in Lelystad. Naar het bekijken van bijna 20 schepen (Sigma, Bianca, Dehler 31, 34, 35 CWS kwamen wij toch altijd weer terug naar de eerste, de Dehler 37 CWS.

Sterke punten:
Snelle zeiler, mooie lijn, centrale elektrische lier voor duo handed zeilen ideaal. Alle vallen en schoten laten zich centraal bedienen. Heel gevoelig op het roer en toch stabiel op koers blijvend. Aangenaam gedraag in de golven. Onderdelen meestal goed verkrijgbaar.

Zwakke punten:
Vroeg reven door het fractioneel tuig met heel groot grootzeil. Geen stahoogte in het kajuit bij de banken (11 m. schip!). Banken in het cockpit te kort en ook te laag. Daar is comfortabel liggen niet mogelijk. Opslagruimte binnen voor kleding niet echt veel, geen ruimte voor natte zeilpakken.

Aandacht bij kopen:
Wij hadden een expert bij koop gevraagd om een osmosetest te doen en het tuig te keuren (25 jaar oud schip). Geen problemen maar aandacht erop. Lummelbeslag altijd krom, maar wij hebben die nog steeds niet vervangen. Roerlagers meestal slecht.

Algemeen:
Wij zeilen de 37 CWS niet met de keerfok (is ook wel aan boord) maar met een High Aspect en grootzeil. Prachtig! De spinnaker heb ik verkocht (wij doen het niet met z´n tweeën). Een gennaker voor zwakke en ruime wind is wel goed. En ik vond een zelfstuurinrichting heel belangrijk. Deze hebben wij pas in 2015 laten inbouwen. In 2020 hebben wij een nieuwe set zeilen (Carbon Tape Drive van UK De Vries Makkum) gekocht. Wat een verschil!!! Reven later, snelheid hoger – perfect.
Misschien is het interieur iets uit de gedateerd.

Dehler 37 CWS

7.2

Eigenschappen

8.0/10

Snelheid

8.0/10

Comfoort

7.0/10

Robuustheid

6.0/10

Afwerking

7.0/10

Pluspunten

  • Snelle zeiler
  • Mooie lijn
  • Centrale elektrische lier voor duo handed zeilen ideaal
  • Aangenaam gedraag in de golven
  • Onderdelen meestal goed verkrijgbaar

Minpunten

  • Vroeg reven door het fractioneel tuig met heel groot grootzeil
  • Geen stahoogte in het kajuit bij de banken
  • Banken in het cockpit te kort en ook te laag
  • Opslagruimte binnen voor kleding niet echt veel
  • Geen ruimte voor natte zeilpakken
Translate»