Op zaterdag 26 november is het dan eindelijk weer zo ver! We organiseren de jaarlijkse clubdag van de Dehler Club Nederland: het ideale medicijn tegen een opkomende winterdip.
Wat gaan we doen?
We ontmoeten elkaar op het Geofort in Herwijnen, een unieke locatie in het midden van het land. Het Geofort is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is gelegen in de schilderachtige Betuwe.
De clubdagcommissie heeft een leuk programma voor jullie in elkaar gezet. De dag begint om 09:30 uur met inloop, koffie/thee en iets lekkers. Na het openingswoord van de voorzitter nemen Janneke Kuysters en Wietze van der Laan ons mee op hun wereldreis. Daarnaast vertellen ze over tochtvoorbereiding, techniek en onderhoud maar ook over het ontdekken van andere culturen en nieuwe gebieden, zowel over water als over land.
Tussen de middag is er een uitstekend verzorgde lunch. Janneke en Wietze blijven ook lunchen, zodat je met hun kunt napraten. Na de lunch kan gekozen worden uit een aantal activiteiten die gehouden worden in de kleinere historische ruimten van het Geofort:
Meteorologie maar dan anders, door Jan Visser, weerman van voorheen RTV Noord-Holland, nu werkzaam bij Buienradar
Demonstratie over marifonie en Digital Selective Calling (DSC), door Roel Carels van Safe Haven Training
Creatieve workshop ‘Hollands vaargezicht schilderen’ door Susan Schoemaker
Rondleiding over en door het Geofort, door een gids van het Geofort
Hieronder lees je meer over de inhoud van de workshops en de sprekers. De workshops starten om 13.00 uur. Ze duren elk ongeveer 5 kwartier en worden gegeven in 2 rondes met daartussen een thee/koffiepauze. Je kunt bij aanmelding aangeven welke workshops je voorkeur hebben. We proberen iedereen zoveel mogelijk in te delen op zijn voorkeuren. De ruimtes van de workshops zijn alleen bereikbaar via een trap. Meer info hierover bij Hugo Waterschoot via cienoord@dehlerclub.nl.
Maar je kunt natuurlijk ook in de grote zaal blijven en bijpraten met oude vrienden en nieuwe kennissen. Ook kun je als alternatief het museum van het Geofort bezoeken. In dit museum wordt verteld over de geschiedenis en doel van het fort, over de geschiedenis van plaatsbepaling en over klimaatverandering. Gratis voor bezitters van een Museumjaarkaart en een betaalde optie voor degenen die geen Museumjaarkaart hebben.
Als om 16.00 uur de workshops zijn afgelopen, heffen we met elkaar het glas op onze mooie vereniging en praten we bij, over zeilervaringen uit het verleden en plannen voor de toekomst. Voor wie dat wil sluiten we de dag af met een heerlijk ‘shared diner’ in het restaurant van het Geofort (apart te reserveren en te betalen).
Bij binnenkomst ontvangt elke deelnemer 3 consumptiebonnen. Deze zijn voor andere dranken dan thee/koffie/water en melk/karnemelk/vruchtensap (tijdens de lunch). Zijn de consumptiebonnen gebruikt, dan wordt door de deelnemers zelf afgerekend bij de bar.
Ook dit keer is er weer gelegenheid om je overtollige bootinventaris en -accessoires te verkopen. Als je je spullen voorziet van een label met je naam, mobiele telefoonnummer en prijs, kunnen geïnteresseerde kopers tijdens de bijeenkomst contact met je opnemen. Na afloop de niet-verkochte artikelen wel graag mee naar huis nemen.
De commissies van DCN (Noord, Zuid, Webteam, Redactie Op Koers en Technische Commissie) presenteren zich. Maak eens een praatje met één van de aanwezige commissieleden. Misschien krijg je dan wel zin om mee te draaien in zo’n commissie. Ook is er een tafel met informatiemateriaal van ‘Varen doe je samen’. Dit jaar zijn er geen standjes van leveranciers.
Aanmelden
Het belooft weer een gezellige en bruisende Clubdag te worden. Er is plaats voor 125 deelnemers. Vol is vol, dus geef je snel op want wie het eerst komt, die het eerst maalt. Aanmelden kan via het formulier hieronder. Je aanmelding is compleet na betaling van de kosten. Daarna krijg je per e-mail een bevestiging van de aanmelding. Aanmelden kan tot en met 10 november.
Graag tot ziens op:
26 november 2022, 09:30 uur
Clubdag Dehler Club Nederland bij Geofort, Herwijnen
Programma van de DCN clubdag 2022
09:30 Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers
10:00 Welkom door de dagvoorzitters, Hugo Waterschoot en Hanneke Friebel
Openingswoord door de voorzitter van Dehlerclub Nederland, Erik Boonacker
10:30 Presentatie door Janneke Kuysters en Wietze van der Laan
12.00 Lunch
13.00 Workshops en rondleiding, eerste ronde
14:15 Thee/koffie break
14:45 Workshops en rondleiding, tweede ronde
16.00 Einde activiteiten
17:00 Sluiting
17:30 Shared diner in het restaurant van het Geofort, voor wie zich daarvoor opgeeft
19:00 Einde dag
De volgende informatietafels kunnen bezocht worden:
Commissies Noord en Zuid, o.a. voorzitters Frank Beijnvoort, Bert Koers en Hans Verhoeff
Technische Commissie
De redactie van clubblad Op Koers
Het Webteam voor al jouw vragen over de website en het forum
Varen doe je samen
Tweedehands artikelen van en voor de leden. Jouw te verkopen artikelen graag voorzien van een label met de prijs, je naam en telefoonnummer. Na afloop niet-verkochte artikelen weer meenemen.
Informatie over de locatie, de sprekers en de workshops
Geofort Herwijnen: waar alles om de aarde draait
Dit spannende forteiland is omgevormd tot een educatieve attractie waar alles om de toekomst van de aarde draait. De thema’s klimaat, energie en big data staan centraal. Stap in een lift diep de aarde in, verdwaal in het klimaatdoolhof of bouw de hoogste toren die tegen een aardbeving kan. Kinderen van 4 tot 104 jaar kunnen zich ruim 4 uur vermaken op het prachtige terrein met zowel buiten- als binnen activiteiten. Het zelf doen staat voorop!
Nieuwsgierigheid als Kompas
Wietze van der Laan en Janneke Kuysters zullen voor velen geen onbekenden zijn: gedurende hun wereldreis van acht jaar schreven ze columns en artikelen voor het blad Zeilen. Het markante koppel gooide in 2013 het roer om: de glanzende carrières met alles er op en eraan sloten ze af en ze vertrokken met hun Bruce Roberts 44 Anna Caroline. Hun reis voerde hen langs de drie grote kapen van de wereld; 60.000 mijl later knoopten ze weer vast in Lelystad en schreven een boek over hun avonturen. De titel, ‘Nieuwsgierigheid als Kompas’ dekt de lading van hun aanpak en belevenissen tijdens deze reis.
Meteorologie maar dan anders
Elke recht geaarde zeiler gebruikt tegenwoordig verschillende app’s om inzicht te krijgen in het weer voordat hij uitvaart. Maar wat als het weer zich toch anders ontwikkelt dan de voorspellingen bedacht hadden? Het is daarom ook verstandig om gewoon tijdens de tocht naar de lucht te blijven kijken en daaraan te bepalen of het toch niet verstandig is om een haven op te zoeken of een rif te zetten. We hebben weerman Jan Visser van RTV Noord-Holland gevraagd om ons daar wat handvaten voor te geven. Jan stelt zich voor:
“Al vanaf mijn 8ste ben ik gefascineerd door het weer en dan met name winterweer. Aanvankelijk was het mijn hobby. Ik knipte weeroverzichten uit de kranten en op ‘mijn Marken’, waar ik in 1956 geboren ben, bouwde ik vanaf oktober 1974 aan een weerstation met regenmeters en (grond)thermometers. Vanaf 1987 nam ik bij het dagblad Trouw en het Vrije Volk het roer over van weerfenomeen Hans de Jong en later ging ik ook werken voor RTV Noord-Holland en Radio 10 Gold. Ik werk nu echter met veel plezier voor Buienradar waar ik de bijzonderheden van het weer in het buitenland behandel alsmede de verwachtingen voor de vakantielanden. In de dynamiek van het weer op de gematigde breedten schuilt ook de uitdaging. Het weer sluit je nooit af. Er is altijd wel iets aan de hand: dan in eigen land, dan weer (net) buiten onze landsgrenzen.”
Marifonie en Digital Selective Calling
Tegenwoordig hebben bezitters van vooral nieuwe marifoons de mogelijk hebben om digitale oproepen te doen naast spoed- en veiligheidsverkeer. Vooral ‘s zomers kan dat tot duidelijk minder oproepen op het noodkanaal tot gevolg hebben. In deze workshop gaan we dieper in op de werking van deze digitale oproepmogelijkheid. Er kan met echte marifoons geoefend worden in het maken van een DSC-oproep. De workshop wordt gegeven door Roel Carels en hij stelt zich voor:
“Mijn naam is Roel, ik ben 56 jaar oud en woonachtig op een woonbootje in de Ringvaart tussen Amsterdam en Badhoevedorp. Ik ben door de week werkzaam als inkoper voor Geldmaat. Daarnaast ben ik een eigen bedrijf gestart: Safe Haven Training. Ik geef de Britse SRC marifoonopleiding en het Nederlandse Basis Certificaat Marifonie. Tijdens mijn militaire dienst ben ik onder meer opgeleid als in instructeur in radio telecommunicatie en heb ongeveer een jaar hier ook lessen in gegeven.”
Heb je geen interesse in de technische onderwerpen? Dan bieden we je de gelegenheid om je onder professionele leiding van Susan Schoemaker te bekwamen in het weergeven van jouw belevingswereld op het witte doek. Tijdens de Hemelvaartstocht Noord was de schilderwedstijd een groot succes. Vele van ons vonden het heel erg leuk en de resultaten waren zeer verrassend. Om dit plezier ook met jullie te delen bieden we deze workshop aan. Misschien heb jij ook wel talent! Dan is deze clubdag het moment om dat te ontdekken. Susan Schoemaker brengt alle benodigde materialen mee. Zij stelt zich voor: Naast zeiler ben ik beeldend kunstenaar. In mijn atelier in Amsterdam-Oost maak ik bronzen beelden en schilder abstracte landschappen. Je bent daar overigens altijd welkom! Voor meer info: www.susanschoemaker.nl
Rondleiding
Samen met een gids maak je een wandeling over het forteiland, langs en in de gerestaureerde bouwwerken. De geschiedenis van “Fort bij de Nieuwe Steeg” van de Nieuwe Hollandse Waterlinie komt weer even tot leven in het verhaal van onze rondleider. Hij vertelt wat er zich allemaal in en om het fort heeft afgespeeld sinds de bouw in 1880. Welke functies hadden de diverse gebouwen? Waarom staat dit fort op deze plek en wat was zijn rol als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? En hoe zat dat nu precies met die “twee waschvrouwen en 340 soldaten” die op het forteiland woonden?