Geschiedenis Dehler

Het begon allemaal met een suggestieve naam, de Winnetou, het eerste schip dat de Willi Dehler scheepswerf verliet. Van dit type, gebouwd in een voormalige bioscoop, werden er 400 verkocht. Nadat hij zijn broer overtuigd had om met hem te gaan samenwerken, ontwikkelde Willi Dehler zijn paradepaardje, de VARIANTA, die één van Willi’s eerste tot ieders verbeelding sprekende innovaties bezat: de ophaalbare kiel en een afneembaar kajuitdak, wat een jaar later werd gewijzigd in een vast kajuitdak, de Varianta K4. Dehler zag als eerste het voordeel van het gebruik van polyester bij de bouw van jachten. Het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen heeft altijd voorop gestaan. Na de Varianta, waarvan er vandaag de dag nog vele rond zeilen, kwamen typen als de Optima, Delanta, Sprinta en Duetta. Dehler staat bekend om haar innovaties. Het Central Winch Systeem en de keerfok zijn hier voorbeelden van. Dehler heeft door de tijd prijzen gewonnen in de meest prestigieuze regatta’s uit de geschiedenis. Tijdens de Olympische Spelen in Montreal haalde een door Dehler gebouwde 470 zelfs een gouden medaille. De Sprinta Sport was de eerste IOR-Eenheidsklasse in Duitsland. De ene na de andere benijdenswaardige prijs werd vervolgens in de wacht gesleept. Hoewel het merk Dehler vaak moeilijke tijden heeft gekend, gaat het onder de hoede van de Hanse Group door met Performance-Cruisers te bouwen.

Begin

Willi Dehler, eigenaar van een goed lopende elektronica zaak, stortte zich in 1958 in de zeilerij, door het kopen van een polyester Stern bij E.G. van de Stadt in Zaandam. Dat was het begin van een levenslange vriendschap voor de watersport. In Nederland waren in die tijd al enkele werven, waaronder bijvoorbeeld E.G. van de Stadt en Conyplex, overgestapt van de traditionele bouw in hout en/of staal naar het gebruik van polyester. Willi Dehler had voor zichzelf een houten woonwagen gebouwd, waarmee hij aan het meer, waar zijn boot lag, kon verblijven. Hij zag echter toekomst in het bouwen van polyester woonwagens en ging daarvoor te rade bij Ricus van de Stadt. Die adviseerde hem eerst ervaring op te doen met het bouwen van een boot van polyester. Daarop bouwde Willi voor eigen gebruik een zeiljol, die hij Winnetou noemde. Maar toen medeleden van zijn watersportvereniging ook geïnteresseerd waren in zijn jol, tenslotte hadden zij nu een mal, besloot het echtpaar Dehler naar de watersporttentoonstelling in Friedrichshafen te gaan. Men kwam thuis met 50 opdrachten.

Oprichting en uitbreiding

De Dehler scheepswerf werd opgericht door de broers Willi en Heinz Dehler in de vroege jaren zestig en is ontstaan toen kunststof in de bouw van boten in opkomst kwam. In 1963 fabriceerden de broers Dehler in Freienohl aanvankelijk kleine polyester bootjes (Winnetou en Pfeill S). Reeds in 1965 volgde de nog steeds in zeilerskringen bekende Varianta, ontworpen door Ricus van de Stadt, die op grote schaal werd verkocht en de basis vormde voor de opkomst van de Dehler scheepswerf tot een toonaangevende Duitse fabrikant van sportieve en recreatieve boten. In 1973 werd de werf van E.G. van de Stadt overgenomen. Daar werd de Optima 92 en later ook de Dehler 31 gebouwd. Gedurende de jaren ’70 en ’80, werd het assortiment continu omhoog uitgebreid. De modellen Delanta, Optima, Sprinta, Sprinta Sport, Duetta en Dehlya kwamen op de markt en weerspiegelen de evolutie van het aanbod van de kleine zeilboten tot kleine jachten tot 10 meter lengte.
Tot de sportieve hoogtepunten in de geschiedenis van het bedrijf behoort de 1e plaats van Frank Häbner en Harro Bode op de Olympische Spelen van 1976 in één door Dehler gebouwde 470 (in Zaandam). In vervolg daarop bouwde Dehler, de in 1989 door Günther Ahlers ontworpen, jeugd boot de Teeny, die werd ontwikkeld tot een onafhankelijke wedstrijdklasse.
Met het vertrek van zijn broer Heinz in 1980 ontwikkelde Willi Dehler, die nu de zaak alleen leidde, in aanvulling op de Dehler Yachtbau, de Dehler Mobilbau voor de ontwikkeling van VW campers. In 1995 verkocht ook hij zijn aandelen.

Economische crisis en de verandering van eigenaar

Vanaf het midden van de jaren ’90 met het begin van de recessie in de boot sector, kwam de onderneming in financiële moeilijkheden. In 1998 moest Dehler het faillissement aankondigen en werd het bedrijf overgenomen door de Nederlandse Neptunus Group. Een conceptuele heroriëntatie, de samenwerking met het ontwerpbureau Judel / Vrolijk & Co. en de introductie van nieuwe modellen tot 47 voet brachten een economisch herstel. Wedstrijd successen en de toekenning van de Dehler 47 als “European Yacht of the Year 2003” steunden de ontwikkeling. In 2003 werd de Nederlandse vestiging van Dehler Holland in Zaandam gesloten en verhuisde naar Monnickendam en ging verder onder de naam Dehler Nederland. Maar helaas ging dit bedrijf in 2007 failliet.
In 2004/05 kocht de Nederlander Wilan van den Berg, het bedrijf en nam de leiding over. Nederland werd vanaf dat moment vertegenwoordigd door v.d. Bosch van 2004 tot 2010. Nieuwe schepen werden ontworpen door het ontwerpbureau Simonis/Voogd. Er kwamen een Dehler 44 en een Dehler 34 op de markt. Ook wilde men een Dehler 60 ontwikkelen, maar dit bleek te hoog gegrepen. Wegens hernieuwde financiële problemen en het uitblijven van loonuitbetaling aan de werknemers, werd door hen in december 2008 het faillissement aangevraagd.

Overname door Hanse Yachts

Op 30 april 2009 kondigde de curator de verkoop van de Dehler scheepswerf af aan de in Greifswald gevestigde, Hanse Yachts AG. Op de oude locatie in Freienohl werden aanvankelijk de bouw van kleine en middelgrote jachten voortgezet. De bouw van grotere Dehler modellen werd voortaan uitgevoerd in Greifswald, de fabriek van Hanse Yachts. In november 2009 introduceerde Dehler een instapmodel als de kleinste boot van deze seriescheepsbouwwerf. Deze nieuwe Varianta 18, die was gebaseerd op de oude vormen van ” Rotkäppchens ” werd ontworpen door de ontwerpster Henrike Ganss.
in Nederland was ondertussen in 2011 de vertegenwoordiging over gegaan in handen van Messink Yachting te Enkhuizen. In mei 2012 werd door de Raad van Bestuur van Dehler bekend gemaakt dat de productiefaciliteit in Freienohl met 85 werknemers per eind september 2012 gesloten zou worden. De Dehler productie werd volledig overgebracht naar Greifswald. Dehler ging sindsdien verder als zelfstandig merk binnen de Hanse Group.

Reddingspoging in Freienohl

Op het oude hoofdkantoor in Freienohl werd in januari 2013 door de voormalige werknemers de SQ Freienohl opgericht met hulp van investeerders, die zich wijden aan de bouw en het zelf ontwikkelen van jachten (sq25). In november 2014, moest echter de toenmalige directeur Yvonne Stella ook voor dit bedrijf het faillissement aanvragen.
In Nederland ging in 2015 het dealerschap nogmaals over en kwam nu in handen van Dehler Noord & Zuid Nederland, bestaande uit 2 bedrijven. In 2017 is het dealerschap in handen gekomen van Dehler Nederland & België te Stellendam. Deze vestiging is in 2020 verhuist naar Marina Port Zélande. Een 2e vestiging bevind zich in Breskens.

Modellen bereik

De Dehler modellenreeks werd na de overname herzien en vernieuwd door Hanse Yachts. Het omvat momenteel boten van 29 tot 46 voet (vanaf augustus 2016). De ontwerpen komen van Judel / Vrolijk & Co. De ontwikkeling van Performance-Cruiser is gebleven.

Uitgebreide geschiedenis

In verband met het 50-jarig bestaan van het merk Dehler, is er in 2014 een boek verschenen, waarin de gehele geschiedenis van Dehler is opgenomen. Dit boek is mogelijk nog verkrijgbaar Boatoon.com.

Translate»