Voor ons vrij onverwacht is Wilfried overleden. Hierbij een in memoriam van Deen Houtepen:

Ik heb Wilfried ongeveer 25 jaar geleden leren kennen toen ik, op verzoek van Berend Homan, de toenmalige voorzitter van de Dehlerclub zitting nam bij de Technische Commissie van DCN.

Als ik het mij goed herinner was Wilfried toen al voorzitter van deze commissie en vertegenwoordigde hij de TC ook in het DCN bestuur.

Wilfried had een Dehler 35 CWS, bouwnummer 101, genaamd IGNACE, die had hij toen in deeleigendom nieuw gekocht. De Dehler 35 CWS was de beste boot, de beste Dehler die ooit ontworpen was in Wilfried zijn optiek. (Ik was het daar wel een beetje mee eens, want ik had er zelf ook zo een). Als fijn mechanisch en elektronisch ingenieur zocht Wilfried contact met Dehler in Zaandam en Duitsland en de ontwerpers van “Bureau van de Stadt” Zo kwam hij alle specifieke details van de Dehler schepen te weten.

Samen met de leden van de TC hebben we het technisch DCN handboek samengesteld. Een aantal onderwerpen uit dit handboek zijn door Wilfried geschreven. Wilfried heeft er ook voor gezorgd dat de opmaak van alle hoofdstukken uniform is, Wilfried was daar erg strikt in. Technische vragen van leden werden vaak door Wilfried beantwoord. Soms ging hij zelf bij leden aan boord aan de slag om een probleem op te lossen. Hij maakte speciale DCN analoge paneel voltmeters, freesde nieuwe schakelpanelen, maakte nieuwe messing busjes voor het helmstokbeslag. En repareerde ook elektronische apparatuur. Op de jaarlijkse DCN club dag gaf hij workshops werken met polyester en glasvezel.

Samen met bevriende DCN leden maakten Wilfried en zijn vrouw Tiny met hun Dehler IGNACE mooie vakantiereizen, o.a. naar Denemarken.

In Wilfried zijn tuin in Rijen stond een tuinhuisje, niet uniek zou je zeggen. In het tuinhuisje van Wilfried stond een draaibank, een freesbank, een 2D CNC freestafel en verder alle gereedschappen die in een werktuigbouwkundige machinefabriek thuis horen. Alle dagen was hij daar bezig om onderdelen te maken of te repareren voor o.a. DCN leden en leden van de zweefvliegclub.

Door alle activiteiten die Wilfried uitvoerde als vrijwilliger in het verenigingsleven zowel bij de Dehler Club Nederland als bij de zweefvliegclub in Gilze / Rijen Is hij jaren geleden voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding; en die welverdiende “kers op de taart” heeft hij natuurlijk gekregen.

Wilfried is niet meer. 9 februari 2023 is Wilfried vrij plotseling overleden. Dit bericht kregen wij van zijn familie eind februari te horen.

De laatste jaren heeft Wilfried het behoorlijk voor zijn kiezen gehad. Ik kende Wilfried als een gezonde pensionado die niet van stil zitten hield, maar altijd wel met een of andere technische klus bezig was. Maar er kwamen meerdere gezondheidsklachten, ziekenhuis opnames, revalideren en verplicht rust houden. Zijn gezondheid zorgde er voor dat Wilfried zich meer en meer terugtrok van actieve DCN taken.

Medio 2021 kreeg ik van Wilfried het verschrikkelijke bericht dat eerst zijn vrouw Tiny aan een slopende ziekte, en 2 weken later zijn jongste zoon Ronald op 47 jarige leeftijd aan een hartstilstand, waren overleden.

Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met Wilfried. Hij wilde niet meer. We hebben hem geholpen met de verkoop van zijn boot, die er nog altijd onberispelijk bijlag in de jachthaven van Monnickendam. Wilfried was blij dat zijn boot naar een jong gezinnetje ging. Hij gunde zijn IGNACE een 2e leven.

Regelmatig belde ik met Wilfried voor een praatje, en stelde ik voor om samen een middag te gaan zeilen op het Volkerak, hij vond het aanbod mooi, maar stelde het steeds uit. Ik wist eigenlijk al dat een tochtje samen varen er niet meer van zou komen.

Deen Houtepen.

Translate»